Mariafilmopnames KauzeniVandaag staat een bezoek aan de Kauzeni school op de agenda.
Het verschil met de Kilakala unit is dat zij 11 kinderen in dezelfde klas lesgeven als dove kinderen. Er is maar 1 klas, terwijl de Kilakala unit meer klassen voor dove kinderen heeft.
Het is duidelijk dat de Kauzeni school nog niet zo lang betrokken is als de Kilakala unit. Het gebaren niveau van de leerkrachten is lager, maar ze hebben een goed klassenmanagement ontwikkelt om deze diversiteit aan leerlingen te onderwijzen.
Dat leggen we vast op film.
Ook geven we albino meisje Maria de sterkste bril die we mee kregen van vriendin en orthoptist Ellen Blom. De sterkte is + 4,5, we constateren dat ze eigenlijk zelfs wel + 8 nodig heeft, maar met deze versterking is ze al heel blij. Ook is ze erg blij met alle petjes en de 4 flessen zonnebrand factor 50 die we hebben meegenomen. We zien haar de rest van de dag veel beter reageren dan voorheen. De bril heeft direct effect op haar functioneren.
We constateren dat het geld dat we achterlieten voor doeken voor de ramen en reparatie van de deur goed is besteed.
We benadrukken het belang van bij elkaar kijken op de scholen in de regio.
Iedereen doet iets goed en zo kunnen ze van elkaar leren. Zo ook is het belangrijk met elkaar te praten over de inzet van financiën. Op de Kilakala zagen wij gisteren dat er weer wat rijst gekookt werd, op Kauzeni is de rijst praktisch op en komt het verzoek voor wat geld voor nieuwe rijst. Men is niet op de hoogte van het feit dat er kennelijk weer geld beschikbaar is gekomen van de gemeente. Communicatie verbeteren is het belangrijkste doel van Tanzatoto en dat kan op meerdere gebieden.

Nynke